כשל תשתיות הניקוז בדרום תל-אביב וביפו
ישיבת מועצת העיר תל אביב יפו - 21
יוזם: קשת שולה
קטגוריה: תשתיות
תקציב לאישור: ש'ח
סוג דיון: נושא לסדר יום של חבר מועצה
תקציר
גב׳ קשת:
טוב.
אדוני יו״ר המועצה, כבוד ראש העירייה, מועצה נכבדה.
אני מבקשת לפתוח בדקה דומיה לזכרם של גיל שושני וסתיו הררי ז״ל, שטבעו למוות במעלית ביתם בשכונת התקווה.
תודה.
מזה שנים רבות מתריעים תושבות ותושבי דרום תל-אביב יפו וכן פעילים בארגונים חברתיים סביבתיים מפני הסכנות הטמונות בכשלי התשתיות בדרום, אה בדרום העיר וביפו בתקופת החורף, ומפני אי עמידותם במצבי קיצון של מזג האוויר. העדרם או סתימתם של אגני ניקוז, תעלות ניקוז, מדרכות וכבישים בלתי תקינים, תאורת רחוב לא מספקת או לא מתפקדת, מבנים בלתי יציבים כתוצאה מרעידות שקורות בגלל אלפי האוטובוסים, זיהום אוויר גבוה ועוד ועוד ועוד. אלה הם רק חלק משלל המפגעים הקיימים למכביר בכל שכונות הדרום.
כפי שנוכחנו בסערה האחרונה, ההשקעה הדלה בתשתיות בדרום העיר וביפו היא בגדר קוסמטיקה הנשטפת עם הגשם הראשון, ונחשפות הפנים האמיתיות של התשתיות הנכשלות בדרום העיר וביפו.
רק בישיבת המועצה האחרונה התריע חבר המועצה שלמה מסלאווי על המצב הגרוע של התשתיות בשכונת התקווה. אך כמו בעבר, גם הפעם התראות אלה לא נפלו על אוזניים כרויות. שנה אחר שנה הופכות שכונות הדרום ויפו בתקופת החורף לאזור מוכה מפגעים ותאונות. ואכן, הלב התכווץ עם הגיע הבשורה, לפני כמעט שבועיים, שהעיר נשטפה בגשם שנמשך מעל ליממה רצופה ושני תושבי שכונת התקווה-דין שושני וסתיו הררי ז״ל, טבעו למוות במעלית הבניין בו התגוררו. הטרגדיה הנוראה מצטרפת לנזקים הכבדים שנגרמו למכוניות ולבתים, לבתי עסק ולמוסדות, ולעשרות משפחות שנאלצו להתפנות מביתם בשל פגעי הסופה. השנה 2020 ומדובר במצב שהדעת איננה יכולה לסבול ושלא היה אמור כלל לקרות.
האסון שקרה, ובעיקר החומרה בה הוא פגע בתושבות ובתושבי דרום העיר ויפו אינו אסון טבע שאין בפניו מיגון ואינו גזירת גורל. הוא תוצאה של מדיניות של הפקרה שיטתית של האוכלוסיות המוחלשות בדרום תל-אביב וביפו. הוא תוצאה של הזנחה רבת שנים של התשתיות בדרום תל- אביב וביפו, שלא הושקע בהן תקציב מספק, והאחריות על כך נחה על כתפי העירייה והממשלה.
גב׳ יוחנן וולק:
את יודעת כמה כסף הושקע בתשתיות בדרום העיר?
גב׳ קשת:
אני מיד אגיע לזה.
מר שפירא- היו״ר:
לא להפריע בבקשה.
גב׳ קשת:
תודה.
כולנו שמענו את דבריו של ראש העירייה בתקשורת ביום שלאחר האסון הנורא- כי אוכלוסיות המסתננים, העובדים הזרים, או הפליטים כדבריו, החיות בדרום תל-אביב- הן הן האשמות במצב הקשה בשכונות. כן, כך ממש. לא מצב התשתיות הקורסות מתהליכי ציפוף בלתי נסבלים, שאינם לוקחים בחשבון את קיבולת התשתית ואת הצורך לשמור על שטחים פתוחים גם ברמת המיקרו- כדרך להתמודד עם משבר האקלים. אבל בעיקר מקומם אותי כתושבת דרום תל-אביב המפלט שמוצאים בהסתה על מנת להתנער מאחריות. ודומה, שהמוות עורב בכל פינה בדרום תל-אביב
לכולם. רק ביום חמישי האחרון, מספר ימים לאחר מותם הטראגי של דין שושני וסתיו הררי- מתה שוב פעוטה בת 7 חודשים- באחד מתוך 90 מחסני הילדים, כך קוראים להם, בשכונת נווה שאנן. העירייה, יש לציין, קיבלה ב-4 השנים האחרונות 56 מיליון שח׳ מהממשלה להקמת גנים מוסדרים, אך השתמשה ב-18 מיליון שח׳ בלבד והקימה עד כה 5 גני ילדים בלבד. אני מציינת גם שאני עם חברתי-חברת המועצה מוריה שלומות כבר נפגשנו בנושא הזה עם אלי לוי.
ראש העירייה טען בתקשורת לאחר האסון בשכונת התקווה, כי בעשור האחרון השקיעה העירייה כ-1.2 מיליארד שח׳ בדרום תל-אביב. סכום זה נשמע רב אך הוא מהווה רק כ-12% מסך התב״ר בשנים אלו, שעמדו סה״כ על כ-9.9 מיליארד שח׳. וכעת ברור, ולאור המצב הקשה שנגרם בדרום תל-אביב וביפו-או שמישהו עשה עבודה גרועה, או שמן הסתם, התקציבים האלה כלל וכלל אינם מספיקים. גם כאשר בוחנים את האופן שבו מושקע הכסף בדרום תל-אביב, ניתן לראות כי הסכומים הגדולים ברובם אינם הולכים לפרויקטים לרווחת התושבות והתושבים, אלא בהשקעות שנועדו להכין את הקרקע להגירתן של אוכלוסיות חדשות ומבוססות שיחליפו את האוכלוסיות הוותיקות.
בתב״ר של שנת 2020 ניתן לראות כי 4.3 מיליון שח׳ מושקעים בתחילת תכנון תב״ע לפרויקט מבואות יפו, שנועד לשנות את אופיו של האזור בין סלמה לקיבוץ גלויות, בזמן שההשקעה בכלל עבודות ההקמה ושדרוג של קווי תיעול-קרי תשתיות ניקוז בכלל בדרום תל-אביב ויפו , הושקעו רק 1.6 מיליון שח׳. זאת כאשר באותו סעיף הושקעו 3 מיליון שח׳ במרכז וצפון העיר, פי 2 בשיקום תשתיות ניקוז בצפון העיר מאשר בדרום העיר. דברים דומים ניתן לראות בשנים קודמות. בשנת 2018 הושקעו 6 מיליון שח׳ בפרויקטים תיירותיים ביפו העתיקה, ורק מיליון אחד בשיקום רחובות שכונות התקווה. אלה ממש מקצת הדוגמאות.
הכישלון של התשתיות בדרום תל-אביב להתמודד עם הגשמים שנפלו הוא לא רק תוצאה של מערכות ניקוז, תיעול וביוב שלא היו מוכנות כראוי לקראת החורף הקשה, אלא גם של חוסר בשטחים ירוקים ובשטחי חלחול טבעי. שכונת נווה שאנן, כמו גם שאר שכונות דרום תל-אביב, נמצאת במחסור חמור של שטחים ירוקים ושטחים פתוחים-אשר משמשים ברחבי העולם כמוקד טבעי לחלחול מי שיטפונות. דווקא במצב כזה מקדמת הנהלת העירייה הריסת גינת לוינסקי- צעד שמתנגדים לו כל תושבות ותושבי דרום תל-אביב. השטח הפתוח הירוק המשמעותי היחיד שנמצא בשכונה זו, שהיא גם, לצערנו הרב, השיאנית בזיהום האוויר ביחס לכל חלקי העיר והארץ.
האירוניה הגיעה לשיאה בהצעת יו״ר ועדת הכספים מיום ה-7.1.2020 שכלול בסדר היום לאישור בהמשך הישיבה. 3 ימים לאחר האסון הנורא בחרו בהנהלת העירייה לא לשנות את סדר
העדיפויות למען השקעה בדרום תל-אביב ויפו ותיקון העוול רב השנים, אלא דווקא להעביר תקציבים לשיפוץ רחוב שמואל הנגיד בסמוך לעירייה. אני מצטטת מסעיף 14 : בשל מצב התשתיות ברחוב שמואל הנגיד ועל פי חוות דעת מקצועית של מנהל בת״ש, מומלץ לבצע שינוי בסדר העדיפויות ולהקדים את שיקום רחוב שמואל הנגיד לשנת 2020.
כפי שראינו, הגענו למצב חירום של התשתיות בדרום תל-אביב וביפו. לתושבות ותושבי דרום תל- אביב ויפו מגיע לעבור את החורף בבטחה ובשלום. ולא רק את החורף, גם את האביב ואת הקיץ ואת הסתיו. במקום שנשב ונחשוב איך מקדמים את דרום העיר במונחים המסתירים ג׳נטריפיקציה וציפוף חסר אחריות, אנחנו צריכות למנוע את האסון הבא. לצמצם את נזקי משבר האקלים. גם כשאנו ניגשות לחשוב איך הופכים את הדרום לאזור נעים ובטוח אנחנו צריכות להירתם למאבק נגד הריסת גינת לוינסקי וביתור שדרות הר ציון בפורטאל בטון, נגד נישול תושבי אבו כביר ונגד הזיהום מהתחנה המרכזית החדשה, ועוד ועוד.
היום זו ההזדמנות שלנו לומר-עד כאן. העירייה והעומד בראשה צריכים לקחת אחריות על חלקם במפעל כשל התשתיות בדרום העיר. תכנית העבודה צריכה להשתנות. עלינו להקדים להטמיע את התובנה כי משבר האקלים עתיד להחריף וכי עלינו להיערך בתכנית חירום. תכנית כזו כוללת העדפה מתקנת של השקעה בתשתיות בדרום תל-אביב ויפו, שמירה על שטחים פתוחים, ותוודא כי ההשקעה תהיה למען תושבות ותושבי השכונות ולמען האוכלוסיות המוחלשות ולא רק למען האוכלוסיות החזקות, במרכאות כפולות, שהגיעו, והרבה מהן עומדות בפתח.
מכלל הדברים שהבאתי לעיל אני מבקשת לכן, כי נחליט להטיל על הנהלת העירייה הכנת תכנית להסטת השקעות בתקציב הבלתי רגיל שאושר לשנת 2020, בהיקף של 1/2 מיליארד שח׳, ולצורך כך- כי הנושא של תכנית חירום להתמודדות עם משבר התשתיות בדרום העיר ייכלל בסדר היום של הישיבה הבאה מן המניין, לאחר הבאתה כנדרש בפני וועדת הכספים על ידי ועדת ההנהלה.
תודה.
החלטה: ההצעה ירדה מסדר היום.