דיון
שם ועדה: מועצת העיר 21 תל אביב יפו
תאריך ישיבה: 19.03.2019
תפעול מרכז פרויקט יזהר
ישיבת מועצת העיר תל אביב יפו - 14
יוזם: קשת שולה
קטגוריה: רווחה
תקציב לאישור: ש'ח
סוג דיון: נושא לסדר יום של חבר מועצה

תקציר

גבי קשת:

פרויקט יזהר:

פרויקט יזהר הינו תכנית ממשלתית שהוקמה ביוזמת משרד הבריאות והרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול. מטרת הפרויקט לסייע בצמצום התפשטותן של מחלות מדבקות כגון איידס וצהבת, הנגרמות משימוש במזרקים מזוהמים. בנוסף, התכנית מעניקה למכורים עזרה ראשונה נפשית ובריאותית ומסייעת להם במתן "עוץ, במיצוי זכויות, בהפניה למסגרות טיפול ועוד. הפרויקט פועל ב-5 ערים ברחבי הארץ: אשדוד, באר שבע, חיפה, ירושלים ותל-אביב. בימים אלו מופעל הפרויקט באופן ארצי על ידי האגודה לבריאות הציבור מטעם משרד הבריאות. עד לאחרונה הסניפים באשדוד וחיפה נתמכו גם על ידי העיריות המקומיות, אולם בסוף יוני 2019 הועברו באופן בלעדי לחסות האגודה לבריאות הציבור. הסניפים בבאר שבע ובירושלים מתופעלים על ידי האגודה לבריאות הציבור והעיריות המקומיות. סניף תל-אביב של הפרויקט שוכן ברחוב גולומב 53 ומעניק שרותים לאוכלוסיות הקצה של מכורי הרחוב המתרכזת בדרום תל-אביב, הכוללת נשים גברים וטרנס בזנות רחוב, וכן דרי ודרות רחוב.

עד לדצמבר 2017 פעלה התכנית תחת הרשות למלחמה בסמים , אולם בסוף 2017 פורקה הרשות או הרשות, והועברה לידי עיר ללא אלימות בחסות המשרד לביטחון פנים. אולם תקציב למזרקים ולציוד רפואי לא נכלל תחת אחריותו של המשרד לביטחון פנים, שלטענתו הוא בתחום אחריותו של משרד הבריאות. במשרד הבריאות טענו שהטיפול והאחריות עברו למשרד לביטחון פנים, ולכן לא מוטלת עליהם חובת מימון.

מסיבה זו נסגר הפרויקט בתחילת 2018 לתקופה של כ- 3 חודשים, עד למציאת פתרון תקציבי. במהלך תקופה זו פוטרו רכזי הפרויקט ולא שבו לעבודתם לאחר פתיחתו מחדש. בכתבה שפורסמה על סגירתו של הפרויקט ב"כאן" רואיינה מור נהרי- עו"סית מטעם הוועד למלחמה באיידס, וציינה שמאז שהפרויקט פועל ישנה ירידה של יותר מ-50% בהדבקות חדשות ^HIV בקרב אוכלוס" ת דרי הרחוב ומשתמשי הסמים ברחוב. על כן סגירתו היא בגדר סכנת חיים- שמסכנת את חייהם של המכורים ואת בריאות הציבור.

בנובמבר 2018 נסגר הפרויקט מחדש, ובאופן מפתיע, לאחר ששוב לא אושרו תקציבים, ושתי רכזות הפרויקט פוטרו מתפקידן . לאחר חודש של מאבק ציבורי של פעילים ומתנדבים בפרויקט אושרו התקציבים והרכזות הושבו לתפקידן. בתחילת יולי 2019 הוקפאה הפעלתו של המרכז בתל-אביב, הפעם בגלל שהמשרד לביטחו ן פנים לא שילם את דמי השכירות והחשמל עבור מבנה פרויקט יזהר במשך 17 חודשים. מאז, ועד נכון לכתיבת שורות אלו, עומד המרכז שומם וסגור כיוון שזרם החשמל למבנה נותק. יש לציין כי ברחוב גולומב פועלים שני מרכזים המסייעים למכורים. הראשון הוא פרויקט יזהר המופעל על ידי האגודה לבריאות הציבור, והשני - "צעד ראשון" המופעל על ידי המשרד לביטחון פנים. לא מן הנמנע כי בשל כפל האחריות הזה נוצרות פעם אחר פעם בעיות תקציביות אשר פוגמות בתפעולו של הפרויקט.

חוסר היציבות בתפעולו של הפרויקט פוגם בתחושת הערך העצמי של המטופלים, אשר נזנחים פעם אחר פעם על ידי הרשויות, המותירות אותם בעמדת השקיפות שלהם בפני הציבור הרחב. עובדות אלה גורמות לפגיעה ברצף הטיפולי ובשמו של הפרויקט, והחשש הוא שמטופלים בהווה ובעתיד "מנעו מלגשת לקבל סיוע בפרויקט ובכך תיגרם התפרצות של מגפת האיידס וצהבת ברחובות תל-אביב יפו- שעלולה לפגוע הן באוכלוס" ת היעד והן בציבור הרחב.

הפרויקט מעניק שירותים חיוניים המשפיעים באופן ישיר על התושבים במרחב המוניציפלי של העירייה ועל כן על העירייה, שאמורה להגן על תושביה , מוטלת החובה לעשות מעשה ולא לגלגל את האחריות אל משרדי ממשלה שהוכיחו את אזלת ידם בנושא.

היות שהסגירות התכופות וחוסר העקביות בתפעולו של הפרויקט חוזרים על עצמם אך ורק בסניף תל- אביב של פרויקט יזהר, מסיבה של מחסור בתקציבים, אני קוראת למועצת העירייה לקחת אחריות על הפעלתו של הפרויקט בתל-אביב ,וכמו כן להביא לדיון במועצה הקרובה הצעה להפעילו תחת היחידה לדרות ודרי רחוב של העירייה, שזאת יחידה באמת שעושה את עבודתה נאמנה, ואני בטוחה שזה יועיל מאוד מאוד לפרויקט החשוב הזה.

תודה רבה.
0 נמנע
0 נגד
7 חסר
אסף זמיר,פורז אברהם,חיים משה,ויצמן סיגל,אקרמן אייל,אלקבץ רועי,ברנד פרנק ציפי
25
בעד
ירד מסדר היום